.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

ΚΟΣΜΟΣ Guardian: Η Ευρώπη έχει 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια και 4,1 εκατομμύρια άστεγους

ΕΥΡΩΠΗ // ΕΡΕΥΝΑ


Έρευνα της εφημερίδας Guardian αποκαλύπτει ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια. Ο αριθμός αυτός είναι υπέρ-αρκετός για να στεγάσει όλους τους άστεγους της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, στην Ισπανία υπάρχουν 3.400.000 σπίτια άδεια, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν από 2 εκατομμύρια άδεια σπίτια, από 1,8 σπίτια κατά μέσο όρο είναι ακατοίκητα στην Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
"Είναι απίστευτο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό", λέει ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Empty Houses στον Guardian. Σκοπός της οργάνωσης είναι να πιέσει, προκειμένου τα σπίτια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. "Τα σπίτια υπάρχουν για να ζουν άνθρωποι μέσα. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε κάτι πάει πραγματικά στραβά στη στεγαστική αγορά", προσθέτει. Στην Πορτογαλία υπολογίζονται 735.000, ενώ στην Ελλάδα 300.000 και στην Ιρλανδία 400.000.

"Τα 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια της Ευρώπης υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας ηπείρου που αριθμεί λίγο περισσότερους από 4 εκατομμύρια αστέγους". Aυτό υποστηρίζει και ο Φρικ Σπίνεγουιν, διευθυντής του FEANTSA, μιας οργάνωσης που ασχολείται με τους άστεγους σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Είναι σκάνδαλο. Χρειαζόμαστε απλά τα μισά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα στέγης σε όλη την Ευρώπη».
Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα που καλούσε την Κομισιόν να αναπτύξει στρατηγική για επίλυση του προβλήματος στέγασης στην Ευρώπη "χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση". Το ψήφισμα πέρασε με 349 ψήφους υπέρ και 45 κατά.
Η Ισπανία έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα σπίτια που σήμερα παραμένουν ακατοίκητα χτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να στεγάσουν Βρετανούς και Γερμανούς σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τελευταίες έρευνες στη χώρα καταδεικνύουν ότι υπάρχουν 3.400.000 άδειες κατοικίες, δηλαδή το 14% των περιουσιών όλης της Ισπανίας. Ο αριθμός των άδειων σπιτιών αυξήθηκε περισσότερο από 10% μέσα σε μια δεκαετία.
Στη Γαλλία οι τελευταίες επίσημες έρευνες δείχνουν ότι το 2012 υπήρχαν 2.400.000 άδεια σπίτια. Η Ιταλία αναμένεται να δώσει επίσημα στοιχεία το προσεχές καλοκαίρι, όμως σχετική έρευνα που έγινε στη χώρα υπολόγισε ότι ο αριθμός έφτανε το 2012 στα 2 εκατομμύρια ακατοίκητες οικοδομές.

_____________________
Πηγή: pass-world.gr

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Η εναλλακτική λύση στα μαζικά λουκέτα και την ανεργία που μαστίζει τη χώρα είναι η αυτοδιαχείριση, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ.

roben_xilou.jpg

Απλήρωτοι εργαζόμενοι  εδώ και περίπου δύο μήνες έχουν καταλάβει το εργοστάσιο ξυλείας Παπαδόπουλος - Παγούρας στην Πατρίδα Ημαθίας
Απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και περίπου δύο μήνες έχουν καταλάβει 
το εργοστάσιο ξυλείας Παπαδόπουλος - Παγούρας στην Πατρίδα Ημαθίας
της Αφροδίτης Τζιαντζή *

Θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην αποβιομηχάνιση που μετατρέπει άλλοτε ακμαίους παραγωγικούς κλάδους και ζωντανές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου σε νεκρές ζώνες.
Η εναλλακτική λύση στα μαζικά λουκέτα και την ανεργία που μαστίζει την Κεντρική Μακεδονία - μόνο στον νομό Ημαθίας οι άνεργοι είναι το 35% του πληθυσμού.
Οι «Ρομπέν του Ξύλου», οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που εδώ και περίπου δύο μήνες έχουν καταλάβει το εργοστάσιο ξυλείας Παπαδόπουλος - Παγούρας στην Πατρίδα Ημαθίας, κοντά στη Βέροια, δηλώνουν έτοιμοι να βάλουν μπροστά τις μηχανές της αυτοδιαχείρισης, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ.
«Ορεξη και ιδέες υπάρχουν. Αυτό που ζητείται επειγόντως είναι το νομικό πλαίσιο. Εμείς και αύριο κιόλας μπορούμε να ανοίξουμε τους διακόπτες και να ξεκινήσουμε την παραγωγή».
Ο Σταύρος είναι 54 ετών, ζει στην Πατρίδα και όπως οι συνάδελφοί του έκανε υπομονή πάνω από πέντε χρόνια, δουλεύοντας με «έναντι» των 200 ευρώ τον μήνα και ελάχιστα ένσημα, «βάζοντας πλάτη» όπως έλεγαν οι εργοδότες τους.
«Είμαστε εργαζόμενοι με 25 και 30 χρόνια στην πλάτη μας οι περισσότεροι, στο ίδιο εργοστάσιο πάντα. Παίρναμε κορμούς από το βουνό και τους επεξεργαζόμασταν ανάλογα με τις ανάγκες, για παλέτες και ό,τι άλλο ήθελαν. Φτιάχναμε ώς και κολόνες για τη ΔΕΗ με ξυλεία από το εξωτερικό».

Το ιστορικό

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2009, όταν το άλλοτε υγιέστατο εργοστάσιο «φορτώθηκε» τις ζημιές που δημιούργησε μια δεύτερη μονάδα στη Βουλγαρία.
Το 2011 η εταιρεία καταθέτει αίτηση πτώχευσης που θα εκδικαζόταν το 2013.
Εν τω μεταξύ, τρενάροντας συνεχώς τις διαδικασίες της πτώχευσης, εκποιείται πολύτιμος εξοπλισμός, παρανόμως σύμφωνα με τους εργαζομένους που είχαν καταθέσει αγωγές.
Το 2015, με αδιαφανείς διαδικασίες, αναλαμβάνει την εταιρεία νέος επενδυτής.
«Τον αποκαλούμε “Σωτήρα”. Ούτε το όνομά του δεν μπορούμε να πούμε αφού δεν φαίνεται πουθενά. Ο “Σωτήρας” δημιούργησε νέα χρέη που θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας».
Οι οφειλές δεδουλευμένων αγγίζουν τα 700.000€ ενώ τα μηχανήματα που εκποιήθηκαν αξίζουν περίπου 100.000€.
Οι εργάτες που έχουν απομείνει -λιγότεροι από 10 σε ένα εργοστάσιο που κάποτε απασχολούσε πάνω από 60 άτομα- ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας στις αρχές του ’15 και έκτοτε: «είμαστε καθημερινά στις επάλξεις, μαζί με τη βοήθεια παλιών συναδέλφων και αλληλέγγυων».
Πώς προέκυψαν οι «Ρομπέν του Ξύλου»;
«Οπως ο Ρομπέν των Δασών έπαιρνε από τους πλούσιους και έδινε στους φτωχούς, έτσι κι εμείς λέμε ότι εφόσον κατέχουμε το άθλημα, αυτό που δεν μπόρεσαν να καταφέρουν θα το καταφέρουμε εμείς. Σκοπός μας είναι η αυτοδιαχείριση, να βάλουμε μπρος τα μηχανήματα και να μπορέσουμε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας. Ακόμα και ένα χαρτζιλίκι επιβίωσης θα μας ικανοποιούσε για πρώτο βήμα. Να ξελασπώσουμε λίγο τις γυναίκες μας που έχουν επωμιστεί όλα τα βάρη».
Οι «Ρομπέν» αμφισβητούν τη γνωστή καραμέλα ότι «η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα»:
«Αμα μας αφήσουν θα παράξουμε. Η παραγωγική ανασυγκρότηση περνάει μόνο από τα χέρια των εργαζομένων. Αυτό το εργοστάσιο μπορεί να θρέψει δεκάδες οικογένειες, να δώσει ζωή στη Βέροια που ρημάζει όπως όλη η Ημαθία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται η συνδρομή της πολιτείας, ώστε να ανοίξει νομικά ο δρόμος για να να αυτοδιαχειριστούμε το εργοστάσιο».
◼ Πληροφορίες: robenworkers.wordpress.com/
_______________

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Ελληνικό: Συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης – Λάτση – δημάρχων

Ελληνικό: Συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης – Λάτση – δημάρχων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσίευση: Εφημερίδα "ο δρόμος" Φύλλο 303 - 12/3/2016
Tου Πάνου Τότσικα

Με τη δημοσιοποίηση των απαντήσεων των αρμόδιων υπουργών Σκουρλέτη και Τσακαλώτου σε ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσαν και οι τελευταίες αυταπάτες: Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητας και καλώς υφίσταται η «σύμβαση» μεταξύ Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ που είχε υπογραφεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι, ως αντιπολίτευση, οι σημερινοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Τσίπρας έλεγαν ότι αυτή η σύμβαση ήταν σκανδαλώδης, παράνομη και διάτρητη…

Στημένες Δημοσκοπήσεις
Τον περασμένο Νοέμβριο δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, σύμφωνα με την οποία το 84 % των κατοίκων του πρώην Δήμου Ελληνικού τάσσονται υπέρ της «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου και το 7 % κατά. Ακόμη, το 88% των κατοίκων της Αργυρούπολης τάσσονται υπέρ, ενώ το 5% κατά. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει τι θεωρούν οι ερωτηθέντες ως «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2016, δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στην (κυβερνητική) Αυγή δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ! Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων συμφωνεί και το 17% «μάλλον συμφωνεί» με την ιδιωτικοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 77% των κατοίκων των όμορων δήμων (Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας) δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν το σχέδιο του «επενδυτή» (Όμιλος Λάτση κ.λπ.) για τα έργα που προβλέπεται να γίνουν στο πρώην αεροδρόμιο και την παραλία του Αγίου Κοσμά.
Η Σύμβαση μεταξύ Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει την παραχώρηση 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό για 99 χρόνια, υπεγράφη στις 14/11/2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τους όρους της παρά μόνο μέσα από κάποιες «δημοσιογραφικές διαρροές». Επισήμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα σχέδια των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων και η χωροθέτησή τους, ούτε έχει γίνει καμιά δημόσια διαβούλευση, ενώ συνεχίζονται τα παζάρια με τους δημάρχους της περιοχής.

Τι προβλέπουν να χτίσουν
Στο Ποντίκι (10/3) δημοσιοποιούνται κάποια στοιχεία για την προβλεπόμενη δόμηση στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά: Θα χτιστούν 1.042.000τ.μ. πολυτελείς κατοικίες, 221.000τ.μ. ξενοδοχεία 5 αστέρων, 273.000τ.μ. μεγάλα εμπορικά Κέντρα (Μalls), 280.000τ.μ. κτίρια γραφείων, 15.000τ.μ. Καζίνο, 37.642. τ.μ ρεστοράν, μπαρ, καφετέριες, 20.984τ.μ. Συνεδριακά Κέντρα. Ακόμη, προβλέπονται Νοσοκομεία και Εκπαιδευτήρια (ιδιωτικά, προφανώς). Συνολικά προβλέπεται να χτιστούν 2.893.907τ.μ., ενώ η επιτρεπόμενη δόμηση επιτρέπεται να φτάσει στα 3.700.000τ.μ. Μια νέα πόλη δηλαδή, μέσα στην υφιστάμενη. Και κάπου εκεί ανάμεσα, στον «ακάλυπτο χώρο», προβλέπονται 5 ουρανοξύστες ύψους μέχρι 200 μέτρα και ένα «πάρκο», το οποίο βέβαια δεν θα είναι δημόσιο, αφού όλη η έκταση θα ανήκει στον «επενδυτή».
Αυτά, λοιπόν, τα ωραία σχέδια του Λάτση, υιοθετεί η κυβέρνηση Τσίπρα, εξαναγκασμένη, δήθεν, από το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε. Με επικεφαλής τον Φλαμπουράρη, τον Πιτσιόρλα, την Σπυροπούλου (με «αριστερό» παρελθόν όλοι τους) και με την συνδρομή κάποιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη «βελτίωση» των σχεδίων Λάτση, ώστε αύριο να παρουσιαστούν στους ιθαγενείς ως μια ακόμη «επιτυχία» της, ένα ακόμη «success story»…

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό για το Ελληνικό

Κύριε πρωθυπουργέ
Η κυβέρνησή σας προωθεί την παραχώρηση στον Όμιλο Λάτση για 99 χρόνια δημόσιας έκτασης 6.204 στρεμμάτων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού και στην Παραλία Αγίου Κοσμά προσπαθώντας παράλληλα να διαπραγματευτεί και να βελτιώσει τους όρους της παραχώρησης.
Είμαστε αντίθετοι με την επιλογή αυτή, επειδή θεωρούμε ότι σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών, δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος, το δημόσιο συμφέρον και την αειφόρο ανάπτυξη. Αντίθετα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας με τη προσθήκη 3.100.000 – 3.700.000 τ.μ. μπετό, καθιστώντας σε λίγα χρόνια την Αθήνα μη βιώσιμη πόλη.
Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και μάλιστα με τον τρόπο που προβλέπεται, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, έχει καταγγελθεί έντονα στο πρόσφατο παρελθόν από στελέχη της κυβέρνησης σας, από βουλευτές και υπουργούς της, αλλά και από εσάς ως ένα σκάνδαλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.
Όσο μας αφορά, μένουμε σταθερά στη θέση μας ότι το Ελληνικό πρέπει να αξιοποιηθεί για την περιβαλλοντική ανάταξη της Αθήνας παραμένοντας δημόσια περιουσία, με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με παράλληλες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.
Αλλά ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι υποχρεώνονται από τους δανειστές της χώρας στην ιδιωτικοποίησή του, δεν μπορούν να παρακάμψουν το γεγονός ότι αυτή γίνεται μέσα από μια διαδικασία διάτρητη (καταπάτηση της βασικής Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε.-ΣΛΕΕ και άλλων Συνθηκών) και με σοβαρότατες επιπτώσεις στο Περιβάλλον, οι οποίες δεν εξετάστηκαν κατά την έκδοση του Νόμου 4062/12.
Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η χώρα μας είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, μια αποικία όπου αγνοείται κάθε έννοια πρόνοιας, δικαίου, δημόσιου συμφέροντος και νομιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα σε βάρος του Περιβάλλοντος και των πολιτών.
Θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση ακύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση και η οργάνωση μιας ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης (που δεν έγινε ποτέ ως οφειλόταν) κατά την οποία θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Θεωρούμε ότι η Μελέτη του ΕΜΠ αποτελεί μια επαρκή βάση για εκκίνηση της συζήτησης αυτής.
Αγωνιζόμαστε για να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί η άποψη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών δεν είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση, αντίθετα την μεταθέτει επικίνδυνα στις επόμενες γενιές.
Πιστεύουμε ότι το Ελληνικό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως δημόσια περιουσία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό 

Συνάντηση κινημάτων το επόμενο Σάββατο

ekpoihseis
Κάλεσμα σε συλλογικότητες για συντονισμό του αγώνα ενάντια στις εκποιήσεις του Λιμανιού του Πειραιά, του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού – Παραλίας Αγ. Κοσμά και της χερσονήσου της Βουλιαγμένης.

Οι εξελίξεις και στο μέτωπο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι ραγδαίες. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν όσο γίνεται γρηγορότερα να κλείσουν τις τρεις μεγάλες εκποιήσεις-φιλέτα στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού (Λιμάνι Πειραιά, πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού – παραλία Αγίου Κοσμά και χερσόνησο Βουλιαγμένης).
Στην πολιτική των εκποιήσεων αντιδρούν έντονα φορείς και κινήσεις πολιτών από όλο το παραλιακό μέτωπο γιατί κατανοούν ότι εάν πραγματοποιηθούν, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον του Σαρωνικού, τα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο στην εθνική αλλά και την τοπική οικονομία των παράκτιων δήμων.
Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε ότι είναι ανάγκη να συντονίσουμε τους αγώνες μας, προκειμένου να αποτρέψουμε όχι μόνο τις προαναφερόμενες εκποιήσεις, αλλά και κάθε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των αγώνων καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση τις συλλογικότητες που είναι αντίθετες με τις εκποιήσεις, προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις
Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο, 19 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα στο χώρο του ΠΟΛΚΕΟΑ, στο πρ. Δυτικό Αεροδρόμιο.
*Επιτροπή ενάντια στην εκποίηση του Λιμανιού του Πειραιά
*Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
*Επιτροπή ενάντια στην εκποίηση της χερσονήσου της Βουλιαγμένης
- δείτε στο: http://www.e-dromos.gr/ellhniko-synexizontai-ta-pazaria-kyvernhshs-latsh-dhmarxwn/#sthash.5ZjT89UT.dpuf

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Κοινωνία των Εθνών [δεκαετία του 1920]: Το δικαίωμα του πρόσφυγα να έχει άδεια ταξιδιού που του επιτρέπει να περνά ελεύθερα τα σύνορα των κρατών


Η διακήρυξη του 1951 του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως αυτή αναθεωρήθηκε με το Πρωτόκολλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ του 1967, φέρει την υπογραφή 116 κρατών, μεταξύ των οποίων και όλα τα ευρωπαϊκά, και προβλέπει ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται ειδικό διαβατήριο, το διαβατήριο Nansen, με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα και νόμιμα σε καθεμία από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη.
Το διαβατήριο Nansen (από το όνομα του Νορβηγού Φριντγιόφ Νάνσεν που διορίστηκε το 1921 ύπατος αρμοστής της τότε Κοινωνίας των Εθνών ως υπεύθυνος για τους πρόσφυγες) έχει θεσπιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1920 και σημαίνει ακριβώς αυτό: Το δικαίωμα του πρόσφυγα να έχει άδεια ταξιδιού που του επιτρέπει να περνά ελεύθερα τα σύνορα των κρατών.
Ο ΟΗΕ, στις διακηρύξεις του -τις υπογεγραμμένες από τα κράτη της Ε.Ε.- αναφέρει μάλιστα πως ο πρόσφυγας τίθεται υπό την αιγίδα και την απόλυτη προστασία του Οργανισμού.
Υποστηρίζουμε -χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο στον οποίο έχει καταπέσει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο του Διεθνούς «Δικαίου» της νέας τάξης- ότι η ελληνική κυβέρνηση, αντί «διαπραγματεύσεων», «διαβουλεύσεων» και συσκέψεων, αντί να αναζητά «ποσοστώσεις» ανύπαρκτης ανθρωπιάς σε αυτούς (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Τουρκία κ.λπ.) που βομβαρδίζουν, πνίγουν και «συνωστίζουν» πρόσφυγες, ανάμεσα στα άλλα θα έπρεπε να κάνει τούτο: διεθνοποίηση του προβλήματος, διεκδίκηση άμεσης εμπλοκής του ΟΗΕ και άμεσης εφαρμογής των Διακηρύξεών του με ευθύνη του ίδιου του Οργανισμού.

__________________
Πηγή: Νίκος Μπογιόπουλος - Realnews

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Πως έπαιζαν τα παιδιά στους δρόμους της Αθήνας το 1960

kraxths 1960

Από την ταινία Ο Κράχτης (1964) στην οποία πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Φούντας, Μάρω Κοντού, Γιώργος Μούτσιος, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιάννης Βόγλης, Ελένη Ανουσάκη, Τάκης Εμμανουήλ, Αλίκη Ζωγράφου, Χρήστος Κατσιγιάννης, Δημήτρης Κούκης, Κώστας Ντίνος, Νίκος Παγκράτης, Γιώργος Οικονόμου, Έλλη Ξανθάκη, Δημήτρης Βορρές, Ελεωνόρα Δάντη, κ.α.