.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το μυστικό σχέδιο Σόϊμπλε τι προβλέπει για την αντιμετώπιση του Brexit


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιοποιώντας προφανώς τα σχέδια, τα οποία κατάρτιζε για ενδεχόμενο Grexit με το οποίο μάλιστα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ.Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ετοιμάζεται να θέσει τη σφραγίδα του και στην –υπαρκτή αυτή τη φορά-, αντιμετώπιση του Brexit.
Έτσι, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσιάζει αποκλειστικά η Handelsblatt, Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει έτοιμο μυστικό σχέδιο για την διαχείριση του Brexit.

Το σχέδιο Σόϊμπλε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, βασίζεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος προβλέπει τη διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης Ε.Ε. – Βρετανίας, χωρίς όμως μεγάλες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν κι άλλες χώρες να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δεύτερος αφορά την αντιμετώπιση της πίεσης για λιγότερη λιτότητα και πιο ήπια προσέγγιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να έρθει κυρίως από τις χώρες του Νότου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η απόφαση Σόιμπλε – Μέρκελ είναι δεδομένη και δεν προβλέπει καμία υπαναχώρηση και χαλάρωση που θα μπορούσε να ευνοήσει τη «διάχυση των ρίσκων»στην ευρωζώνη.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θεωρεί πως μετά τη Βρετανία, τουλάχιστον πέντε ακόμη χώρες μπορεί να επιχειρήσουν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση – ανάμεσά τους και η Γαλλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο της Handelsblatt που τιτλοφορείται «Η Γερμανική Στρατηγική σε σχέση με το Brexit», το Βερολίνο θα επιδιώξει τη διαπραγμάτευση μιας σχέσης «σύνδεσης» Ε.Ε. και Βρετανίας, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ένα ντόμινο αποχωρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο οκτασέλιδο έγγραφο, για να αποτραπεί ένα κύμα φυγής από το ευρωπαϊκό μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πρέπει να αποφύγει την υιοθέτηση λανθασμένων κινήτρων για τα υπόλοιπα-κράτη κατά την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων».
Επισημαίνει, δε, ότι άλλες χώρες οι οποίες θα ήταν πιθανό να επιχειρήσουν μια έξοδο ανάλογη με εκείνη της Βρετανίας μπορεί να είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία. «Η έκταση των συνεπειών ντόμινο θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα γίνουν στην υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο κ. Σόιμπλε φοβούνται ότι μετά το Brexit η Κομισιόν, η Γαλλία και η Ιταλία θα εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να πιέσουν για «μεγαλύτερη διάχυση των κινδύνων» στην Ευρώπη – μια αναφορά που υπονοεί την ανάληψη μεγαλύτερων βαρών από τους ισχυρούς του μπλοκ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Το επιτελείο Σόιμπλε ανησυχεί συγκεκριμένα για ενδεχόμενες προτάσεις υιοθέτησης ενιαίου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη ή δημιουργίας ενιαίου πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων.
Η ανάληψη όμως τέτοιων βαρών και η αύξηση της διάχυσης του ρίσκου δεν θα ήταν η σωστή απάντηση στο Brexit, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο. Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται, θα έδινε νέα επιχειρήματα στα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα της Ε.Ε., ανάμεσά τους και στο AfD της Γερμανίας που, ήδη, στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστά άνω του 10%.

_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου