.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Δισεκατομμύρια στην Αθήνα με στρατιωτικά αεροπλάνα για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες

Κρυφές αποστολές χαρτονομισμάτων αποκαλύπτει 
η βρετανική εφημερίδα Daily Mail


Μυστική αερογέφυρα για τη μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα στήθηκε το καλοκαίρι του 2011 προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα αυξημένα αιτήματα αναλήψεων. Τα παραπάνω αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail και αναφέρει ότι η αποστολή πραγματοποιήθηκε παρά τις απειλές τις τρόικας για τερματισμό της χρηματοδότησης.
Η υπομονή της τρόικας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε ουσιαστικά εξαντληθεί τον Ιούνιο του 2011 καθώς το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων καθυστερούσε. Την ίδια στιγμή η Αθήνα χρειαζόταν απεγνωσμένα ρευστό για να πληρώσει τις συντάξεις και οι δανειστές απειλούσαν να μπλοκάρουν την τελική δόση των 12 δισ. ευρώ από το πακέτο των 110 δισ. που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Αυτό ωστόσο που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι η Ελλάδα έμενε κυριολεκτικά από μετρητά καθώς οι Ελληνες είχαν αντιδράσει στην απειλή της τρόικας να σταματήσει την πληρωμή των 12 δισ. ευρώ με μαζικές αποσύρσεις ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
«Οι Ελληνες αναγκάστηκαν να στείλουν στρατιωτικά αεροπλάνα στην Ιταλία για να πάρουν χαρτονομίσματα. Εφτασαν σε αυτό το σημείο», αποκαλύπτει στη βρετανική εφημερίδα αξιωματούχος. Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η ζήτηση στην Ελλάδα για τραπεζογραμμάτια είχε σχεδόν τριπλασιαστεί και εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των εκλογών το περασμένο καλοκαίρι, οι κρυφές αποστολές που είχαν ξεκινήσει το 2011 έγιναν και πάλι αναγκαίες, αναφέρει η εφημερίδα.
Η τρόικα λοιπόν, που δημοσίως απειλούσε με τερματισμό της χρηματοδότησης, στο παρασκήνιο έδινε το πράσινο φως ώστε να τροφοδοτείται η Ελλάδα με ευρώ αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Στόχος, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ήταν όχι μόνο να διατηρηθεί η εύθραυστη κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, αλλά και να προφυλαχθεί το ίδιο το ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στην Ελλάδα διπλασιάστηκε από 19 δισ. ευρώ το 2009 σε 40 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 είχε φτάσει τα 48 δισ. ευρώ με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ –πιθανώς πολύ περισσότερα– να έχουν φτάσει με μυστικές πτήσεις.
Τυπικά, τα μετρητά σε κυκλοφορία στις αναπτυγμένες οικονομίες φτάνουν σε αξία το 4% με 7% του ΑΕΠ. Το 2009 στην Ελλάδα το μέγεθος αυτό ήταν στο 8,2%, ενώ μέχρι το 2012 είχε τριπλασιαστεί στο 24,8%, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Α.Σ.
___________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου