.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η “τελευταία ελπίδα της Ευρώπης” στο πλευρό της Ελλάδας




Ο πολιτικός που… υποχρεώθηκε μέσα σε ένα απόγευμα να γίνει ηγέτης, να συμμαζέψει τη χαοτική ψυχοσύνθεση ενός κομματικού συστήματος μαθημένου στη διαίρεση και όχι στην πρόσθεση δυνάμεων, και να τραβήξει χειρόφρενο στη φρενήρη πορεία της οικονομίας-αντίγραφο της γερμανικής προς τη χρεοκοπία, που μετά βεβαιότητας θα γκρέμιζε συνολικά το οικοδόμημα της ευρωζώνης, με αυτονόητες σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία, βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα.
Ο Ενρίκο Λέττα ήταν, στο ξεκινήμα τουλάχιστον της θητείας του πριν από μερικούς μήνες, “η τελευταία ελπίδα της Ευρώπης”, και στην Αθήνα θα συζητήσει με τον Αντώνη Σαμαρά κοινές στρατηγικές για να αλλάξει μια Ευρώπη που δεν αρέσει πλέον σε κανέναν. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιταλία, ούτε καν στη Γερμανία, τη μόνη χώρα που κερδίζει από τη βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση.
Σχηματικά, ο Ενρίκο Λέττα έρχεται στη χώρα που κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία το καλοκαίρι του 2012, και σήμερα, έναν χρόνο μετά δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Και να βλέπει τον εαυτό της μέρος μιας Ευρώπης που πρέπει να αλλάξει, έχοντας πλέον μάθει από τις χρόνιες και δομικές στρεβλώσεις που έφεραν τις Βρυξέλλες σε απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες των λαών και των κοινωνιών που, υποτίθεται ότι πρέπει να υπηρετούν.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκπρόσωπος μιας γενιάς που έμαθε να δουλεύει και να διακρίνεται, και σε πολιτικό επίπεδο να προσπαθεί να συναρπάσει και πάλι μια κοινωνία η οποία είναι γονιδιακά προσανατολισμένη να αναζητεί ηγέτες που θα την εμπνεύσουν, έστω και στη στρεβλωτική εκδοχή ενός Μπερλουσκόνι, μίλησε εγκαίρως για τα τρία σημεία-φετίχ της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα στην Ευρώπη.
Τόνισε ότι θα πρέπει να μπει φρένο στη λιτότητα, να ενισχυθεί μια ανάπυξη με προοπτική και αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική, και να χτυπηθεί στη ρίζα της η διογκούμενη ανεργία των νέων. Δηλαδή, των γενεών που έρχονται και θα κληρονομήσουν όποια Ευρώπη ζωγραφίσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες της ιστορικότερης ηπείρου του πλανήτη μας.
Χθες, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, το οποίο σε εκκωφαντική αντίθεση με τους Έλληνες πολιτικούς χρησιμοποιεί για να παράξει ιδέες και να κινητροδοτήσει ζύμωση προτάσεων, αντί να αναλίσκεται σε… χαριεντισμούς και χαμηλού επιπέδου προσεγγίσεις, ο Ενρίκο Λέττα… προειδοποίησε: “Στην Αθήνα, για να πούμε στους Έλληνες ότι θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, με εργασία, πολιτισμό και ελπίδα ως λέξεις-κλειδιά. Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αλλάξει”.
Η διαφορά είναι ότι ο Ενρίκο Λέττα ανήκει σε εκείνους που θεωρούν ότι η αλλαγή δεν έρχεται από μόνη της. Και δεν αποτελεί αντάμωμα του (πολύ) μακρινού μέλλοντος, αλλά του ζώντος παρόντος.

_________________________
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ |
28.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου