.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Καταιγισμό ομοβροντιών εξαπέλυσε το πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη γιατί είπε το αυτονόητο ότι... «η πτώχευση αποτελεί το όπλο των αδυνάτων».Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ... ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ


Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ*


Καταιγισμό ομοβροντιών εξαπέλυσε το πολιτικο-δημοσιογραφικό κατεστημένο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη γιατί είπε το αυτονόητο ότι... «η πτώχευση αποτελεί το όπλο των αδυνάτων». Σιγά μη βραχεί ο βρεγμένος. Λες και δεν έχουμε ήδη πτωχεύσει υπό τα πλήγματα του ολέθριου για την οικονομία μας και απάνθρωπου Μνημονίου που συνοδεύει το πονηρό ευρώ. Το οποίο έχει την κύρια ευθύνη για την οικονομική τραγωδία που βιώνουμε, όταν τίθεται ότι με την ένταξή μας στη θεοποιημένη ευρωζώνη θα ζούσαμε καλύτερα απ’ ότι στην εποχή της δραχμής.Τη δραχμή που εξορκίζει ανιστόρητα το κατεστημένο, παραβλέποντας ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπο το καθεστώς του εθνικού μας νομίσματος, ζήσαμε παρόμοια οικονομική τραγωδία.
Είναι τέτοια η δυναμική του συστήματος που δε διστάζει να πυροβολεί με έωλα επιχειρήματα για να υποστηρίξει το πανθολογούμενα από παντού καταρέων ευρώ. Αυτό το συγκεκαλυμένο μάρκο υπό την αιγίδα του οποίου οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα η Γερμανία, γίνονταιπλουσιότερες και οι φτωχές φτωχότερες. Ενώ υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συστάθηκε για το ακριβώς αντίθετο.
Οι νεοταξίτες συστημικοί εκπρόσωποι της «συμμορίας του Ευρώ», εξαπολύουν λυσσώδεις μύδρους και αστεία επιχειρήματα του τύπου ότι θα χρειαστούμε δύο ή τρία χρόνια για να… τυπώσουμε δραχμές ! Έχοντας δική τους μια τεράστια πυροβολαρχία ποδηγέτησης της κοινής γνώμης, επιχειρηματολογούν ακόμα και με τέτοιες γελοιότητες και κατορθώνουν να επηρεάσουν το ζαλισμένο κοπάδι στη σύγχρονη δημοκρατία του θεατή (κατά Γκράμσι). Αδυνατούν να σταθούν σε σοβαρή αντιπαράθεση. Γι’ αυτό και στα ελεγχόμενα μέσα επικοινωνιακής ποδηγέτησης του κοπαδιού, συνήθως καλούν ακίνδυνους και αδύναμους σε αντιπαράθεση συνομιλητές, που τους μεταβάλλουν σε σάκους του μποξ.

Τι είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης περισσότερο απ’ αυτό που διδάσκει η ιστορία ; Αυτό που υποστηρίζουν πάμπολλοι διεθνώς αναγνωρισμένοι οικονομολόγοι αναλυτές όπως μεταξύ άλλων, οι Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Nouriel Roumbini, Kenneth Rogof, Otmar Issing, Marchelo de Κeko, Werner Sinn, Helmout Slesinger, Zack Sapir,George Fritman,Simon Dreick, Roger Boutle, κλπ., και ειλικρινείς φιλέλληνες όπως ο ευπατρίδης Ziscar d’ Estain ; Δώστε σε εμένα το δικαίωμα να εκδίδω νόμισμα και αφήστε τους άλλους να φτιάχνουν νόμους, έχει πει ο μεγαλοτραπεζίτης Rochild, σε μια ειλικρινή αποκάλυψη της κεντρικής σημασίας που έχει ο έλεγχος του νομισματικού συστήματος.
Ο «κατηγορούμενος» Π. Λ. μίλησε για πτώχευση- λέξη που προέρχεται από το ρήμα πτωχεύω, μια πραγματικότητα δηλ. που ήδη έχει ενσκήψει στη χώρα με την έλευση του φρικτού Μνημονίου.Ενώ έχουμε ήδη πτωχεύσει, παριστάνουμε ότι δεν το έχουμε καταλάβει. Μα μήπως οι οίκοι ανοχής-αξιολόγησης του διεθνούς καπιταλισμού, δεν είναι αυτοί που μας έχουν υποβαθμίσει στην κατηγορία junk (σκουπίδια), με συνέπεια να έχουμε ήδη αποκοπεί από τις αγορές και κανένας να μην μας πουλά με πίστωση ; Ξεχνάμε ασφαλώς ότι ήδη έχουν θησαυρίσει οι μεγαλοκαρχαρίες των αγορών από τα CDS για τη χώρα μας. Από το γεγονός ότι η Γερμανία συγκεντρώνει όλο το χρήμα διεθνώς με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια. Και ότι είναι πασιφανές πλέον ότι αυτό εδώ το Ευρωγερμανικό μαστίγωμα της «πτωχής πλην εντίμου Ελλάδος», δε βγαίνει με τίποτα. ότι η ελπίδα έχει αποδράσει. Και ότι όσο καθυστερεί όχι η πτώχευση, αφού αυτή υφίσταται ήδη, αλλά η στάση πληρωμών και η επιστροφή στην ευλογημένη δραχμή με υποτίμησή της σε σχέση με το ευρωμάρκο, τόσο το χειρότερο για όλους μας.
ΥΓ. Τον Ιούλιο η Πρωθυπουργός της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ κατέβαλλε και την τελευταία δόση από τα διεθνή χρέη της χώρας, πριν από τη λήξη τους. Αυτό το πέτυχε αφού ύστερα από την καταστροφική περίοδο της σύνδεσης του Αργεντίνικου πέσος με το δολάριο, επανήλθε στο εθνικό της νόμισμα, επέβαλε πειθαρχία στις εισαγωγές και στο τραπεζικό της σύστημα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι αυτό των αγορών, ανέκτησε την ανταγωνιστικότητα της και σήμερα η οικονομία της αυξάνεται αλματωδώς σε ποσοστά άνω του 15%.
*Πηγή: freepen.gr. Ο Θόδωρος Κατσανέβας είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012.
*από το: iskra.gr

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Κοινωνία ώρα… μηδέν... Απελπιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας όσον αφορά τις οικογένειες της Κρήτης.Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πάνω από 4.000 οικογένειες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και αναγκάζονται να σιτίζονται από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Πολλές από αυτές βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην οδό Καζαντζάκη στο κέντρο του Ηρακλείου όπου και βρίσκεται το Κοινωνικό παντοπωλείο προκειμένου να παραλάβουν σακούλες με τρόφιμα.

Με την ζέστη να τους ταλαιπωρεί περίμεναν από πολύ νωρίς , πριν ακόμα ανοίξει το παντοπωλείο, περίμεναν υπομονετικά για να πάρουν τα τρόφιμα που μοίραζαν.

http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_9502.jpeg
Διανομή τροφίμων θα γίνει και στις Μοίρες στις 30 Αυγούστου όπου και εκεί το πρόβλημα είναι οξύτατο καθώς πολλές οικογένειες πεινάνε. Η διανομή στο Ηράκλειο άρχισε σήμερα στις 10:30 και θα τελειώσει στις 3 το μεσημέρι.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα για να να παραλάβουν τα τρόφιμα.
http://www.ezy.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_10370.jpeg
Πηγή: www.prismanews.gr
*από eZy News 

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Χρήστος Λεοντής: Και με την ψυχή μου και με το μυαλό μου λέω όχι στην υποταγή και τον φόβο...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ*

Τα τραγούδια που θα ακουστούν την Τετάρτη καλύπτουν μια περίοδο πενήντα ετών, εμπεριέχουν την νεότητα και την ωριμότητά μου και διατρέχουν τη ιστορία των τελευταίων πενήντα χρόνων του τόπου και την παράδοσή του.

"Η ελπίδα δεν γεννιέται μόνη της, πρέπει όλοι να βάλουμε το χεράκι μας" λέει ο Χρήστος Λεοντής σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος έχει βάλει το... χεράκι του για μια σειρά από μουσικές και τραγούδια που έχουν κατακτήσει ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τραγουδοποιίας κι έχουν, κυρίως, καταχωρηθεί στις ψυχές και τις συνειδήσεις των ακροατών τους. Αρνούμενος να διαχωρίσει τον καλλιτέχνη από τον πολίτη, παραμένοντας "αμετανόητος αριστερός, ακόμα κι αν κατηγορηθώ ως ουτοπικός" όπως λέει, και αεί διδασκόμενος από την τέχνη του, βρίσκει παρηγοριά στον λόγο των ποιητών, ντύνει τη φωνή τους με τη μουσική του και κάνει την τέχνη του όπλο απέναντι στον φόβο.
Την επόμενη Τετάρτη 22 του μηνός προσφέρει τα πολύτιμα δώρα του σ' όσους βρεθούν στο θέατρο "Αλίκη Βουγιουκλάκη" στα Βριλήσια. Μια μεγάλη συναυλία "εφ' όλης της ύλης", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βριλησίων, με τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα από τους κύκλους "Αχ έρωτα", "Καταχνιά", "Καπνισμένο τσουκάλι" κ.ά. αλλά και ανέκδοτα, ερμηνευμένα από τον Λάκη Χαλκιά, την Ιωάννα Φόρτη, τον Γιώργο Καλογήρου και τον Πάνο Μπούσαλη.
"Ο καλλιτέχνης", λέει ο Χρήστος Λεοντής, "πρέπει να γίνει μπροστάρης και με τη συμπεριφορά και με τη στάση ζωής του και με τον λόγο του και με το έργο του". Αυτό πράττει ο ίδιος κοντά μισόν αιώνα τώρα. Παρότι το έργο του μιλά τόσο εύγλωττα, με τόση ευαισθησία και δύναμη, δεν περιορίζεται σ' αυτό. Ο λόγος δικός του.

* Στη συναυλία της Τετάρτης θα παρουσιάσετε, όπως λέτε, “τραγούδια άμεσα διαχρονικά και επίκαιρα”. Τι κάνει ένα τραγούδι διαχρονικό;
Κατ' αρχήν το περιεχόμενό του, ο ποιητικός λόγος και η γνήσια μελωδική γραμμή, αυτή που έχει να κάνει με όλη την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Υπ' αυτή την έννοια τα τραγούδια που θα ακουστούν την Τετάρτη καλύπτουν μια περίοδο πενήντα ετών, εμπεριέχουν την νεότητα και την ωριμότητά μου και διατρέχουν τη ιστορία των τελευταίων πενήντα χρόνων του τόπου και την παράδοσή του. Απ' ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες παραστάσεις, είναι τραγούδια άκρως επίκαιρα. Πολλά απ' αυτά προέρχονται και από το θέατρο, όπως τα τραγούδια του Λόρκα “Αχ έρωτα”, άλλα πάλι προέρχονται από κύκλους τραγουδιών όπως το “Καπνισμένο Τσουκάλι” και η “Καταχνιά”, που με εξαιρετικό τρόπο ερμηνεύονται από τον Λάκη Χαλκιά, η Ιωάννα Φόρτη, ο Γιώργος Καλογήρου και ο Πάνος Μπούσαλης.

* Υπάρχει χώρος σήμερα να ανθήσει η τέχνη;
Υπάρχουν πολλά εμπόδια, τεράστια εμπόδια για όσους δεν έχουν τη λογική της τηλεόρασης. Αν έχεις τη λογική της τηλεόρασης, είσαι μέσα στα πράγματα και μπορείς να έχεις μια θεαματική εξέλιξη για λίγους μήνες. Από τη άλλη όμως ο κόσμος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, βιώνει την κρίση του καπιταλισμού και παρά την προσπάθειά του για επιβίωση ενδιαφέρεται και αποζητά στηρίγματα στην τέχνη και στη συμπεριφορά των συνανθρώπων. Έτσι λοιπόν στο κοινό υπάρχει τρόπος να προσφερθεί η τέχνη, αλλά χρειάζεται από τους καλλιτέχνες τεράστια προσπάθεια και αγώνας. Το πρώτο που χρειάζεται είναι να σταθεί όρθιος ο ίδιος ο καλλιτέχνης για να μπορέσει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στους συνανθρώπους του. Ο φόβος δεν είναι χαρακτηριστικό ελεύθερου ανθρώπου. Ο φόβος ταιριάζει σε δούλους.

* Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καλλιτέχνης μιλάει με το έργο του. Αρκεί αυτό σήμερα;
Όχι. Ο καλλιτέχνης πρέπει να γίνει μπροστάρης και με τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής του και με τον λόγο του και με το έργο του. Πάρτε για παράδειγμα τον Μίκη: 87 χρόνων έφηβος και όρθιος μπαίνει μπροστά στον αγώνα ενός λαού. Οι υπόλοιποι θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια; Εμείς οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα; Γιατί, αν περιμένει κανείς από τους πολιτικούς, αυτοί είναι πρότυπο διαφθοράς, μιλούν για μια χώρα που 50 χρόνια τώρα τη διοικούν, την κυβερνούν και αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο δεν έχουν κάνει τίποτα γι' αυτή, αλλά την οδήγησαν και στην καταστροφή. Εγώ ξέρω ότι, όταν είσαι ασθενής κι έχεις ένα γιατρό που με την αγωγή που σου παρέχει σε οδηγεί στον θάνατο, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να αλλάξεις γιατρό για να γλυτώσεις από την καταστροφή στην οποία σε οδηγεί. Ο κόσμος στις εκλογές του Ιουνίου είπε όχι στη διαχείριση του παρελθόντος.

* Το τοπίο σήμερα όχι απλώς έχει αλλάξει, μοιάζει να έχει ρημάξει. Η δισκογραφία έχει καταρρεύσει και η χώρα επίσης. Ελπίδα δε φαίνεται από πουθενά. Η μουσική άραγε είναι μια κάποια λύσις;
Θέλω να πιστεύω ότι η μουσική και γενικά ο πολιτισμός και οι ανθρώπινες αξίες είναι άφθαρτα. Αρκεί να το δει ο άλλος συμβαλλόμενος, το κοινό δηλαδή, αρκεί να ψάξει και να βρει καταφυγή σ' αυτές τις αξίες. Πρότυπα υπάρχουν. Υπάρχουν δηλαδή οι ποιητές μας, από τον Όμηρο, τον Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη μέχρι τον Ρίτσο, τον Ελύτη, τον Σικελιανό και τους νεότερους... Η κρίση που μαστίζει τον τόπο έχει δημιουργήσει και στον χώρο του πολιτισμού μια σύγχυση γιατί ψάχνεις να βρεις τον τρόπο να εκφραστείς και δεν τον έχεις. Χρειάζονται μέσα, χρειάζονται κάποια χρήματα που είναι ανύπαρκτα πια. Όμως είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν, και πολύ σύντομα κιόλας, τρόποι έκφρασης, όπως π.χ. μέσα από το διαδίκτυο, που δεν χρειάζονται τόσα πολλά μέσα για να εκφραστεί κανείς. Ένας καινούργιος κόσμος θα ανατείλει μέσα από 'κεί. Σε μια προηγούμενη οικονομική κρίση είδαμε στην Ιταλία να δημιουργείται το κίνημα του νεορεαλισμού στον κινηματογράφο από έλλειψη χρημάτων. Οι κρίσεις κινητοποιούν τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως τους καλλιτέχνες. Τους ξεβολεύουν. Από αυτό το ξεβόλεμα θα ανατείλει ένας καινούργιος κόσμος που θα εκφράζει την ελπίδα και την αισιοδοξία για το αύριο. Η δημιουργικότητα είναι σύμφυτη με την ίδια τη ζωή κι έχω την πεποίθηση ότι το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω. Η δημιουργικότητα -και όχι μόνο η καλλιτεχνική- θα βρει τρόπο να ξεπεράσει τη φτιαχτή αυτή οικονομική κρίση και θα παρακάμψει τους λογής λογής λωποδύτες, τοκογλύφους, τραπεζίτες.

* Το περιμένατε αυτό που ζούμε σήμερα;
Όχι. Μετά τον εμφύλιο δημιουργήθηκε μια ελπίδα στον κόσμο. Αυτή η ελπίδα ήταν που ανέτρεψε τη χούντα. Δεν αρκούσε ως φαίνεται αυτό γιατί προϋπέθετε μια παιδεία, έναν πολιτισμό και μια ωριμότητα που δεν διαθέταμε ως κοινωνία. Αυτή η περίοδος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα πρέπει να μας διδάξει πάρα πολλά, κυρίως ότι αυτό το σύστημα δεν τραβάει πια. Καιρός να αναστοχαστούμε και να σκεφτούμε άλλους τρόπους διαχείρισης που θα μας οδηγήσουν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι αξίες της δημοκρατίας και όχι το εκλογικό 50+1, το ποσοστό δηλαδή του δυνατού και της ζούγκλας που επιφέρει.

* “Οι πράξεις μας”, έχετε πει, “πρέπει να καθοδηγούνται και από την ψυχή και από τον νου μας. Πρέπει συνειδητά να επιλέγεις”. Σήμερα εσείς τι επιλέγετε;
Κατ' αρχήν δεν αποδέχομαι να σκύψω το κεφάλι. Και με την ψυχή μου και με το μυαλό μου λέω όχι στην υποταγή και όχι στον φόβο. Κάπως έτσι πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα σ' αυτόν τον τόπο. Όμως η ελπίδα δεν γεννιέται μόνη της, πρέπει όλοι να βάλουμε το χεράκι μας.

* Γιατί κάνετε μουσική;
Έχω φάει πολύ ξύλο στη ζωή μου για να κάνω αυτό που κάνω. Είναι μια ανάγκη για μένα η μουσική. Μια ανάγκη που έχω και ως άτομο και ως πολίτης. Οι επιλογές μου σε ό,τι αφορά τη μουσική μου λίγο - πολύ είναι γνωστές. Ακολουθώ ένα δρόμο που έχει να κάνει με την αγωνία των ανθρώπων για μια ζωή πιο ανθρώπινη, πιο ελεύθερη, μια κοινωνία αλληλεγγύης, σεβασμού, που φεύγει πια από το στάδιο του εγώ και περνάει στο εμείς. Αυτό που με ενδιαφέρει και σαν πολίτη και μέσα από την τέχνη μου είναι το πώς μπορώ να συνυπάρξω όμορφα με τον γείτονά μου. Όποιος κι αν είναι αυτός, όποιο χρώμα κι αν έχει.

* Αυτό το κυνήγι των μαγισσών μεταναστών, το κυνήγι του “άλλου”, σας ανησυχεί;
Πάντα με ανησυχεί. Απ' ό,τι έχει δείξει η ιστορία, η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε καλά ξεμπερδέματα με αυτές τις ενέργειες. Αντίθετα η ιστορία δείχνει τον δρόμο της συνύπαρξης, της συμφυλίωσης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ο μετανάστης που φεύγει από τον τόπο του δεν φεύγει επειδή είναι τρελός. Ξεσπιτώνεται για να επιβιώσει, όχι για να πάει διακοπές. Η ψυχή τους το ξέρει. Εδώ οφείλουμε να δείξουμε την ωριμότητά μας, τον πολιτισμό μας ως λαός απέναντι στους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους.

* Τι σας έχει διδάξει η μουσική;
Μου έχει διδάξει την ανάγκη για επικοινωνία και επαφή με τους ανθρώπους που για μένα είναι το ζητούμενο. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που έπιασαν το χέρι που άπλωσα.

* Έχετε μελοποιήσει Ρίτσο, Βρεττάκο, Λόρκα και πολλούς ακόμα ποιητές. Σήμερα σε ποιον ποιητή καταφεύγετε;
Ο Ρίτσος εξακολουθεί να είναι το αγκωνάρι μου, είναι ανθρώπινος, άμεσος, αλληλέγγυος. Ακουμπάει στην ψυχή των ανθρώπων. Δεν έχω καταφέρει ακόμα να ξεπεράσω το μέγεθος του Ρίτσου, ως αναγνώστης.

* “Αριστερός είμαι πάντα, αλλά με το ίδιο μάτι που κρίνω τη Δεξιά κρίνω και την Αριστερά” συνηθίζετε να λέτε. Ποια η κριτική σας σήμερα;
Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συνύπαρξης και συνεννόησης στην Αριστερά.

* Εσείς παραμένετε αριστερός;
Ασφαλώς. Παραμένω αμετανόητος αριστερός ακόμα και αν κατηγορηθώ ως ουτοπικός.

* Από πού αντλείτε κουράγιο;
Από την Ιστορία και από τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τους άλλους.

* Τραγούδι ή μουσική για το θέατρο;
Τα περισσότερα μου τραγούδια βγήκαν μέσα από τη μουσική για το θέατρο. Ως εκ τούτου αυτοί οι δύο τόποι είναι ένας και μοναδικός, είναι η μουσική. Ωστόσο το θέατρο σου δίνει την ευκαιρία να καταθέσεις το ταλέντο σου συνδιαλεγόμενος με αξιόλογους ανθρώπους. Είναι μια ομαδική κατάσταση κι αυτό κινητοποιεί όλες σου τις αισθήσεις, σε οδηγεί να κυνηγήσεις το ανέφικτο. Εγώ βοηθήθηκα πολύ, από το θέατρο. Ανακάλυψα φόρμες καινούργιες που μου έδωσαν τη δυνατότητα να εκφραστώ πιο ελεύθερα και να δημιουργήσω τραγούδια πέρα από τη φόρμα του κουπλέ ρεφρέν.

* Σε αντίθεση με τις θεατρικές σας καταθέσεις, έχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε νέα δουλειά σας.
Ελπίζω το 2013, οπότε συμπληρώνω 50 χρόνια μουσικής πορείας, να μπορέσω να παρουσιάσω το ορατόριο “Φυλάττειν Θερμοπύλας” σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, πάνω στο οποίο εργάζομαι από το 1971. Τώρα ολοκληρώνω την ενορχήστρωση. Κράτησα όλο τον ενθουσιασμό της νεότητας, δεν άλλαξα καθόλου τα μουσικά μοτίβα, πρόσθεσα μόνο την εμπειρία και τη γνώση των σημερινών μου χρόνων στην ενορχήστρωση. Ο Νεγρεπόντης το έγραψε έγκλειστος και εξόριστος στη Λέρο το 1971. Είναι έργο που αποζητά την ελευθερία των ανθρώπων, στην οποία δεν μπορεί να φτάσει κανείς παρά μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα μαζί με τους άλλους. Γιατί τελειώνει “Δόξα σοι κύριε και λαέ μου, της ελευθερίας δόξα σοι πρόμαχε, της αληθείας υπέρμαχε, πανδαμάτορα δόξα σοι”. Και συμπληρώνω εγώ: “είθε”.

_____________________________________________________
εφημ. Η ΑΥΓΗ - ημερ. δημοσίευσης: 19/08/2012

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Σρέντερ: Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα - Πρέπει να της δώσει χρόνο


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ ΟΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και έκκληση στους γερμανούς πολιτικούς «να σταματήσει επιτέλους η ρητορική εναντίον της Ελλάδας» απεύθυνε από την Κω, όπου κάνει διακοπές, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Σρέντερ: Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα - Πρέπει να της δώσει χρόνο
Ο πρώην καγκελάριος είπε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα μας, στην οποία όπως είπε «η Ευρώπη χρωστά πολλά». Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα μας «να μοιράσει τα βάρη», αφού όπως είπε «δεν μπορούν οι εργατικοί Έλληνες που αγωνίζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους να φορτώνονται τα λάθη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ».
Πρόσθεσε πως πρέπει οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν τους φόρους τους και το πολιτικό σύστημα να φροντίσει ώστε η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί σωστά και να συλλέγονται οι φόροι.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη, καθώς κατά τη γνώμη του υπάρχουν στην χώρα μας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Οπως σημείωσε, εύχεται και θεωρεί εφικτή την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δεν είναι εφικτή.
Αναφερόμενος στην απόφασή του να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, είπε ότι η επιλογή προορισμού ήταν «απόλυτα συνειδητή» και ήθελε να δείξει την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό.
Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιδείξει ακόμα περισσότερη αλληλεγγύη στην επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης.

____________________________
από το:

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

Ραγδαία είναι η επιδείνωση στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας,
  Του Γιώργου Δελαστίκ  

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας, την ώρα που ο ελληνικός λαός έχει περιπέσει σε μια κατάσταση αδράνειας και τα κόμματα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση προσπαθούν να επιλύσουν το...
καθένα τα προβλήματά του. Στο μεταξύ οι Γερμανοί, έχοντας απέναντί τους ως πρωθυπουργό τον «κωλοτούμπα» Αντώνη Σαμαρά και ως υπουργό Οικονομικών....
τον «ταλιμπάν» του Μνημονίου, Γιάννη Στουρνάρα, έχουν κυριολεκτικά αποχαλινωθεί, καθώς αισθάνονται ότι τώρα μπορούν να περάσουν τα πάντα αναφορικά με μέτρα οικονομικής εξουθένωσης των Ελλήνων.
Για να διευκολύνουν την κυβέρνηση Σαμαρά να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της συνεχίζουν με την ίδια ένταση το τροπάριο που είδαν ότι έπιασε στις εκλογές. Απειλούν δηλαδή και πάλι ότι θα διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ! Προεκλογικά χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα ότι θα αποβάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη, αν οι Έλληνες τολμήσουν να βγάλουν πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Μετεκλογικά διαμηνύουν ότι θα υποχρεώσουν την Αθήνα να αποχωρήσει από το ευρώ παρόλο που βγήκε πρωθυπουργός ο Σαμαράς, γιατί δεν υλοποιούνται από τις δοσίλογες ελληνικές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά οι εντολές τους. 

Με τη γραμμή αυτή πάντως φέρνουν αντικειμενικά πιο κοντά το ενδεχόμενο εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ. Διαμορφώνουν ένα κλίμα που βελτιώνει τις πιθανότητες υλοποίησης ενός τέτοιου στόχου. Αφενός «αφιονίζουν» δεκάδες εκατομμύρια Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους εναντίον της Ελλάδας και αφετέρου εξοικειώνουν όλο και περισσότερο τον ελληνικό λαό με την ιδέα της ζωής εκτός ευρωζώνης. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα εκατομμύρια Έλληνες που να αντιπαθούν το ευρώ όσο σήμερα. Παρόλο που ακόμη δεν συνιστούν λαϊκή πλειοψηφία, ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται. Η ραγδαία άνοδος των αισθημάτων κατά του ευρώ και στην Ιταλία και μάλιστα ακόμη και σε τμήματα της αστικής τάξης της, σε συνάρτηση με το σοκ των Ισπανών από το ντε φάκτο καθεστώς Μνημονίου που επέβαλαν στη δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, δημιουργούν το ευνοϊκότερο κλίμα για την αντι-ΕΕ πάλη που υπήρξε ποτέ στη χώρα μας.

Το φθινόπωρο προβλέπεται ταραγμένο. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους εξοντωτικούς φόρους που του επέβαλαν φέτος. Φόροι δισεκατομμυρίων ευρώ δεν πρόκειται να εισπραχθούν σε καμία περίπτωση. Αν μάλιστα ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης αρχίσουν να αρπάζουν τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις του κοσμάκη για να πληρωθούν οι φόροι, η χρεοκοπία της χώρας θα είναι άμεση, καθώς οι Έλληνες θα τρέξουν να αποσύρουν από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους, οδηγώντας σε κατάρρευση το ήδη χρεοκοπημένο ουσιαστικά χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, η πρωτοφανής για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυναμία τους να πληρώσουν την εφορία θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν απότομα πόσο επικίνδυνα πλέον έχει χειροτερεύσει η οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Παράλληλα, η ανεργία καλπάζει ασταμάτητα. Τον Απρίλιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 1.109.000 άτομα. Ποσοστό ανεργίας δηλαδή που ανήλθε στο 22,5% έναντι 16,2% τον Απρίλιο του 2011.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο στο 23,4% από 15,4% που ήταν τον Απρίλιο του 2011 – αυξήθηκε δηλαδή κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες ενώ το πανελλαδικό ποσοστό αυξήθηκε κατά 6,3 μονάδες. Απροσδόκητος πρωταθλητής της ανεργίας κατά περιφέρεια η ...Κρήτη! Εκεί η αύξηση της ανεργίας ήταν αλματώδης: Φέτος τον Απρίλιο ποσοστό ανέργων 24,6% έναντι 13,5% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα! Στην Κρήτη δηλαδή η ανεργία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σ’ έναν χρόνο! Αδιανόητες καταστάσεις για καιρό ειρήνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρόλο που η ελληνική αστική τάξη, οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την κυβέρνηση Σαμαρά καθώς δεν έχουν εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση αυτή μπορεί να σαρωθεί. 

Απαιτείται βεβαίως η λαϊκή οργή να μετουσιωθεί σε λαϊκή πολιτική δράση και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φαντάζεται κανείς. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου - Παπαδήμου που στερούνταν λαϊκής βάσης από ένα σημείο και πέρα, σήμερα έχει περάσει μόνο ένας μήνας από την ημέρα που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ψηφίστηκαν αθροιστικά από το 48% του ελληνικού λαού, ο οποίος είχε αν όχι πλήρη, τουλάχιστον επαρκή επίγνωση της πολιτικής που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση συνασπισμού τους. Δεν είναι τυχαίο το κλίμα απροθυμίας συμμετοχής σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που παρατηρείται στον κόσμο, παρά την αγωνία του για το τι θα γίνει και το θυμό του για την κυβερνητική πολιτική.

Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν πολύ γρήγορα. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στην Ευρώπη και είναι φυσικά πολύ σοβαρότερες από τις εξελίξεις εδώ εξαιτίας του πολύ μεγαλύτερου ειδικού πολιτικού βάρους χωρών όπως η Ιταλία, ακόμη και η Ισπανία που προ εικοσαετίας ήταν φτωχότερη από την Ελλάδα στο κατά κεφαλήν εισόδημα, χωρίς βεβαίως να υπάρχει σύγκριση στο συνολικό βάρος των δύο οικονομιών.

Η ουσία είναι ότι αποκλείεται να έχουμε ομαλές εξελίξεις τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ δύσκολους καιρούς, που μπορεί όμως να φέρουν μεγάλες θετικές αλλαγές.
________________

Η απόρρητη λίστα του Σαμαρά για να δώσει τα "ασημικά" του κράτους


Η απόρρητη λίστα του Σαμαρά για να δώσει τα "ασημικά" του κράτους Όλατ α επίμαχα σημεία από τις 77 νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

Αλλάζει άρδην ο χάρτης της δημόσιας περιουσίας. Η Real News αποκαλύπτει σήμερα τα επίμαχα σημεία από τις 77 νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε χρόνο –ρεκόρ, έως τα τέλη Αυγούστου, ενόψει της της έκθεσης της τρόικας και του Eurogroup του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αρθούν τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος των αποκρατικοποιήσεων για όλα τα φιλέτα του Δημοσίου.
Προωθούνται άρσεις περιορισμών για όλες ανεξαιρέτως τις αποκρατικοποιήσεις. «Εύκολες» και «δύσκολες». Από το IBC και τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ που θεωρούνται «ασπιρίνες» και έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως των πολιτικών αρχηγών μέχρι τη ΔΕΗ και τις εταιρείες υδάτων που αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια και για τις οποίες δεν ελήφθησαν αποφάσεις στη σύσκεψη του Μαξίμου.
Συμπεριλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με πολιτική, οικονομική και κοινωνική σημασία.
Ένας σημαντικός τομέας είναι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που μπαίνουν κι αυτές στο τραπέζι.
Οι τελικές αποφάσεις θα επηρεάσουν άμεσα εργαζόμενους σε τοπικές κοινωνίες. Οικονομικά συμφέροντα, εγχώριοι και ξένοι μνηστήρες θα επιδοθούν σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ, τουλάχιστον για τις κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις.

Στις 77 ρυθμίσεις που αίρουν περιορισμούς κατονομάζονται όλα τα «ασημικά» του κράτους:
ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Εγνατία Οδός, ΛΑΡΚΟ, ακίνητα του Δημοσίου, IBC, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη Κέρκυρας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ.

Τα πρώτα 10 έργα τα οποία θεωρούνται πιο ώριμα τα παρουσίασαν αναλυτικά στη σύσκεψη των αρηχών ο νέος πρόεδρος του ταμείου αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) , καθηγητής Τάκης Αθανασόπουλος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης. Είναι: Ελληνικό, Αφάντου, IBC, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κλπ, πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις χαμηλής πολιτικής. Τα καυτά μέτωπα θα συζητηθούν αργότερα. 

Η ανάγκη επίλυσης των «γραφειοκρατικών» κωλυμάτων επισημάνθηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη την περασμένη Δευτέρα στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 
Καταργείται πλέον το ελάχιστο ποσοστό που έπρεπε να διατηρεί το Δημόσιο και το οποίο κυμαινόταν γύρω στο 51%. Καταργείται και το άρθρο 11 του ν. 3136/2008 , το οποίο προέβλεπε ότι για τις εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με εθνικά δίκτυα υποδομών για να αποκτήσει ιδιώτης ποσοστό άνω του 20% έπρεπε να δώσε την έγκρισή της η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. 
Μερικές από τις εταιρείες για τις οποίες αίρονται οι συγκεκριμένοι περιορισμοί είναι τα ΕΛΠΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ , οι ανά την Ελλάδα οργανισμοί λιμένων, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κλπ.Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, με επιστολή του (6 Αυγούστου) προς τα εννέα υπουργεία που εμπλέκονται, τα καλεί να έχουν ολοκληρώσει τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες και να έχουν λύσει τις εκκρεμότητές τους «μέχρι την ημερομηνία επανέναρξης της Βουλής» δηλαδή στις 21 Αυγούστου. Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν το Οικονομικών, το Ανάπτυξης και το Περιβάλλοντος σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

"Πρόστιμο" σε Αφίσα της ΚΟΕ που αναγραφόταν το σύνθημα «ο λαός στις πλατείες απαιτεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»


 Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην ΚΟΕ «Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος»
Πρόστιμο 3.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η πολιτική ένωση «Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος» συνιστώσα του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» επειδή είχε αναρτήσει σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις μία μεγάλου μεγέθους αφίσα, η οποία απεικόνιζε αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος!!!!!!!


Μάλιστα με την ίδια απόφαση (υπ΄ αριθμ. 117/2012) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διατάχθηκε η καταστροφή της επίμαχης φωτογραφίας από το αρχείο της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας και η απαγόρευση της αναδημοσίευσης σε άλλες αφίσες της οργάνωσης.
Στην πολιτική αυτή έγχρωμη αφίσα αναγραφόταν το σύνθημα «ο λαός στις πλατείες απαιτεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και υπήρχε η φωτογραφία των τριών προσφευγόντων (δύο Έλληνες και ένας Ισπανός) χωρίς επικάλυψη των προσώπων τους να χτυπάνε καπάκια από κατσαρόλες στην εκδήλωση της 25ης Μαΐου 2011.
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες η χρήση των φωτογραφιών τους έγινε χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση τους και χωρίς να ενημερωθούν. Μάλιστα, οι δύο εκ των τριών, μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης, υποστήριξαν ότι με την παρουσία τους στην εν λόγω αφίσα, δημιουργήθηκε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, η πεποίθηση ότι είναι μέλη ή πολιτικά προσκείμενοι στην ΚΟΕ, κάτι, που ήταν ανακριβές.
Από την πλευρά της, η ΚΟΕ διευκρίνισε με έγγραφο της στην Αρχή ότι η επίμαχη φωτογραφία βρέθηκε από μέλος της στο διαδίκτυο και προέβαλε ως επιχείρημα ότι τέτοιου είδους απεικονίσεις εμφανίζονται σε πλήθος αφισών και άλλου εντύπου υλικού χωρίς να υπονοείται συσχετισμός των εικονιζόμενων με τη δημοσίευση.
Ωστόσο, η Αρχή δέχθηκε ότι «η δημοσίευση της φωτογραφίας στη συγκεκριμένη αφίσα θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει στον μέσο πολίτη, την πεπλανημένη εντύπωση ότι οι εικονιζόμενοι ανήκουν πολιτικά στο χώρο της ΚΟΕ. Συνεπώς, η επεξεργασία αυτή πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν πολιτικές πεποιθήσεις».
_____________________
Πηγή: newsbomb.gr
*από Pressing News

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ;

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 

Συνήθως ο Αύγουστος καταγράφεται ως νεκρός πολιτικός μήνας. Ο φετεινός Αύγουστος, όμως, θα είναι εξαίρεση.Αυτόν τον Αύγουστο δεν θα είναι παχιές οι μύγες αλλά και πολύ κρίσιμες οι εξελίξεις για το μέλλον της χώρας.


ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Ο Α. Σαμαράς κατάφερε να πάρει απόλυτα τα ηνία της κυβέρνησης και να καταστήσει «ομήρους» αλλά, φυσικά, απόλυτα συνυπεύθυνους, τους Ε. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Και οι δύο τελευταίοι εξελίχθησαν περισσότερο σε «συμβούλους» της κυβέρνησης, παρά σε «συνεταίρους», μετατρέποντας την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης σε «ψήφο ανοχής».
Ειδικότερα ο Φ. Κουβέλης έχει εξελιχθεί σε πρώτης τάξης «ναυαγοσώστη», μιας παραπαίουσας συγκυβέρνησης, η οποία σε κατάσταση διάλυσης και βύθισης ψάχνει συνεχώς για σανίδα σωτηρίας.
Ο «ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»
Η επικυριαρχία Σαμαρά επετεύχθη αφού Βενιζέλος – Κουβέλης υπαναχώρησαν πλήρως από όλες τιςενστάσεις τους για την τακτική που έπρεπε να ακολουθηθεί σχετικά με το πακέτο μέτρων των 11,5 δις για το 2013-2014. Στην πραγματικότητα 14,5-15 δις, αφού επιπρόσθετα 3 δις πρέπει να καλύψουν τις αποκλίσεις του 2012.
Συγκεκριμένα ο Ε. Βενιζέλος, και παρεμπιπτόντως ο «ισορροπιστής» Φ. Κουβέλης, τόνιζε ότι δεν έχει αντίρρηση για το πακέτο των 11,5 δις, μόνο που η κατάληξη του, πέραν του συγκεκριμένου περιεχομένου του, θα πρέπει να συνοδευθεί με την επιμήκυνση εφαρμογής του κατά δύο χρόνια και με νέο «κούρεμα» χρέους, πράγματα που θα διασφάλιζαν και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Φυσικά, ούτε η επιμήκυνση ούτε ένα νέο περιορισμένο υποτίθεται «κούρεμα» θα έδιναν απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα.
Και αυτά, όμως, για να διεκδικηθούν με κάποια προοπτική αποτελεσματικότητας, θα έπρεπε όσοι τα προτείνουν να διαθέτουν εναλλακτική λύση. Με δύο λόγια να μπορούν να αντιταχθούν μέχρι τέλους στον εκβιασμό της διακοπής χρηματοδότησης της χώρας από την τρόικα και της συνεπακόλουθης, ίσως,εξόδου από την ευρωζώνη.
Άλλως, ακόμα και αυτή η ατελέσφορη αναδιαπραγμάτευση γίνεται μάταιη και ίσως «μπούμερανγκ».
Ο Α. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση Βενιζέλου με το επιχείρημα ότι οδηγεί έξω από το ευρώ. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, έφερε ως επιχείρημα το σχέδιο «κωδικός Ιφιγένεια», μαζί με την επικοινωνία με τον Ρομπάι, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε κατά τονΣόϊμπλε να «θυσιαστεί» και να τεθεί εκτός ευρώ, εφόσον δεν θα εκπλήρωνε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Η επίκληση και μόνο του ενδεχόμενου διακοπής της τροϊκανής χρηματοδότησης και εξόδου από την ευρωζώνη ήταν αρκετή για να δώσουν Βενιζέλος – Κουβέλης «λευκή» επιταγή στον Α. Σαμαρά.Αυτή, όμως, η «λευκή» επιταγή μπορεί να έδωσε προσωρινή ανάσα στην κυβέρνηση, συνιστά όμως και τηνβασανιστική ληξιαρχική πράξη του τέλους της.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
Τα στενά και ιδιοτελή, προσωπικά και κομματικά, συμφέροντα Βενιζέλου και εν μέρει Κουβέλη, δεν συγκλίνουν με εκείνα του Α. Σαμαρά. Το μίγμα είναι εκρηκτικό και δεν μπορεί παρά μόνο να εκραγεί, πολύ περισσότερο που η αποτυχία του πακέτου των 15 δις, θεωρείται ότι θα είναι κάτι περισσότερο απόπαταγώδης.Ούτε η αντι-ΣΥΡΙΖΑ μανία ούτε φόβος επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελούν μονίμως το συνδετικό κρίκο των «συνεταίρων» της συγκυβέρνησης.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΗΣ
Με τον Σαμαρά να οδηγεί την κούρσα, ως απόλυτος κυρίαρχος, με ομήρους αλλά συνυπεύθυνους τουςΒενιζέλο – Κουβέλη, η συγκεκριμενοποίηση του πακέτου των 15 δις, βρίσκεται σύμφωνα με την τρόικα,που αναχωρεί από την Αθήνα και επιστρέφει Σεπτέμβρη, σε καλή φάση. Το πακέτο αυτό περιέχει ένα σκληρότατο μίγμα μακάβριων μέτρων και πρόκειται να οριστικοποιηθεί τελικά και να ανακοινωθεί, μάλλον, προς το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη!
Η δρομολόγηση και τελική ανακοίνωση αυτού του πακέτου ανοίγει την αντίστροφη μέτρηση μιας πορείας που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οδηγεί στην διάλυση της παρούσας συγκυβέρνησης και ενδεχομένως στην χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΣΑΜΑΡΑ
Ο Α. Σαμαράς, μαζί με κάποιες μερίδες της οικονομικής ελίτ, πιστεύουν ότι η αποφασιστικότητα στη λήψη του πακέτου των 15 δις μαζί με απτά αποτελέσματα στις ιδιωτικοποιήσεις, είναι αρκετά για να διευκολύνουν τη θετική έκβαση των συναντήσεων του στα τέλη Αυγούστου με Γιούνκερ, Μέρκελ καιΟλάντ!
Ο Α. Σαμαράς θεωρεί, ίσως, ότι δίνοντας «καλές εξετάσεις» και με καλή βαθμολόγηση από την τρόικα, μπορεί να αποσπάσει σε δεύτερο χρόνο τόσο την επιμήκυνση όσο και κάποια νέα διαγραφή του χρέους, δίνοντας έτσι, προοπτική και στην παραμονή στο ευρώ!
Ο Α. Σαμαράς, μηρυκάζει με ακόμη χειρότερο τρόπο τις αυταπάτες του Γ. Παπανδρέου. Και αυτό διότι είναι πολύ αμφίβολο αν οι Γερμανογάλλοι ιθύνοντες απαντήσουν θετικά στα αιτήματα Σαμαρά αλλά και το κυριότερο είναι μάλλον αδύνατον η επιμήκυνση και το «περιορισμένο» κούρεμα να προσφέρουν θετική διέξοδο.

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η ανακοίνωση και μόνο του πακέτου των 15 δις και ακόμα περισσότερο η εκκίνηση στη λήψη μέτρων στο πλαίσιο του, θα «νεκρώσει» την οικονομία και θα επιταχύνει την ήδη εφιαλτική ύφεση, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στον τόπο.
Ήδη, το ΔΝΤ προβλέπει τρία ακόμη χρόνια 2013-14-15 ύφεσης! Αυτά σημαίνουν ότι η περαιτέρω χρηματοδότηση από την τρόικα θα γίνει προβληματική, πολύ περισσότερο που θα χρειάζεται αύξηση, ενώ η κοινωνική κατάσταση μέσα στο Φθινόπωρο θα γίνει εφιαλτική και θα καταστήσει αβίωτο το χειμώνα.
Η Ελλάδα κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξωθηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ειδικότερα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη. Η ισχυρή πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου τείνει να μετεξελιχθεί όλο και περισσότερο σε βεβαιότητα!

iskra
 από Καπέλλας Δημήτρης

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Όσο η ζωή δυσκολεύει, οι ζωντανοί λιγοστεύουν. Μια μαρτυρία από το μετρό της Αθήνας


Ένα βαγόνι γεμάτο νεκρούς στο μετρό της Αθήνας


Από το μπλογκ bananas

Άνοιξα τα μάτια λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Αυτό συμβαίνει τις μέρες του άγχους. Πρώτη σκέψη της ημέρας ‘δεν έχω πληρώσει τη δεη’. Γαμώ τη δεή, η επόμενη σκέψη. Το αντίδοτο του άγχους κοιμάται δίπλα μου. Ευτυχώς. Μέχρι να φτάσω στο μετρό η δεη έχει γίνει μια δουλειά που θα ταχτοποιήσω αύριο.
Μπαίνω στο μετρό. Αλλάζω γραμμή στο Σύνταγμα και μπαίνω στο βαγόνι που με οδηγεί στον τελικό προορισμό. Μόλις που πρόλαβα να βρω τη γωνιά μου και να βγάλω το βιβλίο, μια σπαρακτική φωνή από δίπλα επαναλαμβάνει ‘Δε μπορώ να πάρω ανάσα’, ΄Χάνομαι’. Είναι μια γυναίκα γύρω στα 40 με τα ρούχα της δουλειάς. Έχει ιδρώσει, το βλέμμα της φανερώνει απελπισία, δε μπορεί να πάρει ανάσα. Παθαίνει έμφραγμα, κρίση πανικού, τι συμβαίνει; Οι διπλανοί της δεν την κοιτάνε καν. Την πλησιάζω. Δεν κουνιέται κανείς.
Μόνο εγώ την ακούω ρε; Τι γίνεται;
Στη διαδρομή μέχρι την επόμενη στάση, φωνάζει σπαρακτικά πως δεν έχει ανάσα. Κουνάει τα χέρια της για να κάνει αέρα στο πρόσωπο της. Σηκώνεται όρθια, το σώμα της έχει μια κλίση προς τα πάνω σαν να προσπαθεί να βγει πάνω από όλους μας, για να αναπνεύσει.
Δε νιώθετε ρε σείς την απελπισία της;
Η οδηγός του μετρό έρχεται στο βαγόνι μας και με πολύ αυστηρό ύφος της λέει ‘ Σας παρακαλώ κυρία μου, περάστε έξω’. Δε μπορώ να καταλάβω τι γίνεται, γιατί της μιλάει έτσι, τι έκανε λάθος; Τη βοηθάω να βγει έξω. Την ώρα που βγαίνει φωνάζει ‘Είχε σταματήσει για χρόνια. Με έχει πιάσει κρίση πανικού. Χάνομαι’. Ζητάει απελπισμένα ένα μπουκάλι νερό. Το ξέρω ότι δεν έχω στην τσάντα, αλλά κοιτάω. Δε ξέρω τι να κάνω. Ένα μπουκάλι νερό ρε σεις. Ο χρόνος έχει παγώσει στην αποβάθρα. Στην απόλυτη ησυχία μια γυναίκα φωνάζει την απελπισία της. Δε μπορεί να αναπνεύσει. Την ακούτε;
Γιατί κοιτάτε όλοι έτσι; Τι έχετε πάθει ρε; Τι σας συμβαίνει;
Ένας ζωντανός ανάμεσα τους της ρίχνει ένα μπουκάλι νερό στα μαλλιά, μια άλλη ζωντανή της δίνει οδηγίες για βαθιές ανάσες. Συνέρχεται. Ηρεμεί. Η ανάσα της κοπάζει, αλλάζει το βλέμμα της. Ζητάει συγνώμη.
Σας ζητάει συγνώμη ρε.
Πλησιάζει το βαγόνι, κάνει να ξαναμπεί. Δυο γυναίκες γύρω στα 60 δεν την αφήνουν. Απαγορεύεται να μπεις της λένε. Η κοπέλα που την είχε βοηθήσει νωρίτερα κι εγώ από λίγο πιο πίσω τους απαντάμε. Τι σημαίνει απαγορεύεται; Οι πόρτες κλείνουν, η γυναίκα μένει απέξω, το μετρό φεύγει.
Τι συμβαίνει; Υπάρχει κάποιος άνθρωπος εδώ μέσα ή έχετε πεθάνει όλοι ρε σεις;
Κλαίω. Δεν είναι μόνο η απελπισία της και τα σπαρακτικά της λόγια που με έχουν λυγίσει. Είναι που δεν υπάρχουν ζωντανοί. Τι έχουν πάθει; Δε μπορώ να συγκρατήσω με τίποτα τα δάκρυα μου. Τα σκουπίζω. Ό άντρας δίπλα μου με κοιτάει.
Τι με κοιτάς ρε; Κι αυτό σου φαίνεται περίεργο; Νιώθεις ρε;
Κι άλλος ένας ζωντανός, γύρω στα 60, κλαίει κι αυτός. Δεν προλαβαίνω να τα μαζέψω και πέφτουν κι άλλα. Κλαίμε εμείς για σας, τρέχουμε εμείς για σας. Για σας, τα ζόμπι με τις ωτοασπίδες που αγχώνεστε να φτάσετε στη δουλειά σας. Που κοιτάνε παγωμένοι, που μπροστά στην απελπισία του άλλου μάθατε μόνο να παγώνετε. Δε σκεφτήκατε σε καμία στιγμή άραγε πως θα μπορούσατε να είστε εσείς στη θέση της; Δε ξέρω πως τα καταφέρνετε.
Βγαίνω από το μετρό. Θέλω να μιλήσω σε έναν ζωντανό. Τα λέω. Κλαίω. Πρώτα μια περιγραφή, μετά η στεναχώρια και τα δε θέλω να ζω εδώ, κωλοέλληνες.
Εδώ, η ζωή δυσκολεύει. Νομίζεις πως θα την αντέξεις, από τη μία σκέφτεσαι πως εσύ πρέπει να συνεχίσεις να είσαι αυτός που θα βοηθήσεις τη γυναίκα που χάνεται και από την άλλη δεν αντέχεις άλλο να τους κοιτάς όλους αυτούς τους παγωμένους. Τους αδιάφορα παγωμένους.
Καθώς έμπαινα στο γραφείο, με έπιασα να φωνάζω σιωπηλά αυτά που δεν είπα στην 60άρα με το απαγορεύεται. Πόσα ‘εσείς μας φέρατε ως εδώ’ να επανέλαβα άραγε.
Την ξέρω την κρίση πανικού. Είναι μια σκέτη φρίκη. Ωμή απελπισία που σου κόβει την ανάσα. Αυτό που σε πεθαίνει όμως δεν είναι αυτό. Θάνατος είναι αυτά τα εκατοντάδες όρθια και καθιστά ζόμπι που παρακολουθούσαν. Τα σώματα τους έχουν παγώσει από το θάνατο. Η μόνη με ζεστό ακόμα χνώτο φώναζε ‘χάνομαι’ και 4-5 ζωντανοί της κρατούσαν το χέρι. Αυτοί, οι μόνοι ζεστοί.

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Δίκαιη και ηθική η απόφαση του δικαστηρίου για τους εργαζόμενους της Δ.Α.Ε.Μ.

Το μονομελές δικαστήριο εξέδωσε σήμερα 23/7/12 προσωρινή διαταγή παραμονής στην εργασία τους για 260 συμβασιούχους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Μηχανογράφησης του Δήμου Αθηναίων.

Παρά το ότι η δημοτική πλειοψηφία εξέφρασε με τους παριστάμενους εντεταλμένους δικηγόρους του Δήμου την αντίθεσή της, το δικαστήριο κατενόησε τη διαλυτική κατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου και τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα των εργαζομένων. Είναι μια σημαντική απόφαση για την οποία η Ανοιχτή Πόλη και η Ενωτική Κίνηση αγωνίστηκαν μαζί με τους εργαζόμενους.

Θα θεωρήσουμε καταδικαστέα και απαράδεκτη κάθε προσφυγή από τη δημοτική αρχή για την αναίρεση αυτής της απόφασης. Μια τέτοια ενέργεια θα προσμετρηθεί στην  αντεργατική συμπεριφορά της κατά τα 2 χρόνια της θητείας της. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει μέχρι την τελική νίκη αυτό τον αγώνα, που διασφαλίζει ταυτόχρονα τα εργασιακά δικαιώματα και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. 


_____________________